[CfA] Romii din România: Identitate și Alteritate (termen limită: 15 noiembrie 2015)

posted 11 Nov 2015, 04:25 by FSP UB   [ updated 11 Nov 2015, 04:26 ]
Facultatea de Științe Politice a Universității din București organizează luni 14 decembrie 2015 conferința națională cu tema Romii din România: Identitate și Alteritate.

Așteptăm propuneri de contribuții din cadrul unor discipline variate (istorie, științe politice, sociologie, antropologie, științele educației, etc). Prezentările se pot concentra asupra istoriei acestora de la venirea lor în Țările Române până în prezent, asupra varietății și a caracteristicilor diverselor comunități de romi, asupra relației dintre romi și restul populației, precum și asupra modurilor în care puterea politică s-a raportat la problematica romilor. Alte axe tematice privesc studiile de imagologie și de istoria artei - pentru a putea determina modul de percepere și auto-percepere a acestora –, dar și cele care se referă la organizarea politică și la activismul politic și social al romilor din România în secolele XX-XXI. Un panel special în cadrul conferinței va fi dedicat componentei educaționale: în acest sens, așteptăm propuneri referitoare la programele educaționale cu și despre romi, la modul în care se reflectă problematica acestora în ariile curriculare ale științelor sociale, la inițiative de combatere a discriminării, de promovare a multiculturalismului și a toleranței (inclusiv studii de caz privind activități și programe concrete curriculare și extracurriculare în învățământul liceal).

Cei interesați să participe sunt rugați să trimită titlul prezentării și o scurtă notă biografică (5 rânduri) la adresele ligia.livada@fspub.unibuc.ro și irina.matei@fspub.unibuc.ro până cel târziu 15 noiembrie 2015.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului Romii din România: Identitate și Alteritate, implementat de Facultatea de Științe Politice a Universității din București și finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, programul “Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european” (operator: Ministerul Culturii, Unitatea de Management al Proiectului).