EVENIMENTE FSPUB PROPRII & ÎN PARTENERIAT
EVENTS OF THE FSPUB & IN PARTNERSHIP
EVENEMENTS DE LA FSPUB ET EN PARTENARIAT

[22/05/2018] Liberté, egalité, anticorupțié: Vizionare de filme și dezbatere pe teme anticorupție

posted 19 May 2018, 00:28 by FSP UB   [ updated 19 May 2018, 00:29 ]


Platforma civică Inițiativa România, în parteneriat cu Institutul Francez și Facultatea de Științe Politice a Universității din București (FSPUB) te invită la dialog și vizionare de filme anticorupție.

Vino să dezbați aceste subiecte fierbinți marți, 22 mai, la ora 15:30, în Sala P.P. Negulescu, alături de invitatul special al dezbaterii – dl Eric ALT, magistrat francez și vicepreședintele celei mai mari organizații civice anticorupție din Franța, Anticor.

Corupția este o realitate mondială iar în România fenomenul se află în ultimii ani în centrul atenției publice, mai ales după incendiul de la Colectiv.

Dar ce pot face cetățenii împotriva corupției? Și, mai ales, ce putem învăța din experiența altor tări pentru a reduce amploarea corupției?

Ce știi despre corupția din România? Este acesta un fenomen de care putem scăpa?

Ce fac francezii cu corupții lor și ce soluții au ei pentru a preveni corupția și a avea un mediu politic și economic curat?

Ce pot face organizațiile civice și cetățenii implicați?

În cadrul evenimentului vom viziona împreună filme din proiectul Once Upon a Time in Romania - www.onceinromania.ro - realizat de Inițiativa România și Fundatia Friedrich Naumann pentru Libertate, vom răspunde întrebărilor tale și vom asculta ideile tale.

Trimite-ne întrebările tale pe adresa contact@initiativaromania.ro și vino pregătit să îți spui părerea.

[21 mai 2018] Centenarul Marii Uniri din perspectiva genului: despre rolul și statutul femeilor în societatea românească de la 1918

posted 14 May 2018, 12:06 by FSP UB   [ updated 14 May 2018, 12:10 ]


CENTENARUL MARII UNIRI DIN PERSPECTIVA GENULUI
DESPRE ROLUL ȘI STATUTUL FEMEILOR ÎN SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ LA 1918


Masă rotundă


21 mai 2018, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
Sala Negulescu, orele 16.30 – 19.30 (str. Spiru Haret nr. 8)


16.00 – 16.30: Primirea participanților 

16.30 – 16.45: Deschiderea evenimentului de către reprezentanți ai Comitetului de coordonare al UB pentru manifestările științifice organizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 

Prof. univ. dr. Laurențiu VLAD, prorector, Universitatea din București 
Conf. univ. dr. Florentina NIȚU, decană, Facultatea de Istorie, Universitatea din București 16.45 – 19.30: Dezbatere despre rolul și statutul femeilor în societatea românească la 1918

Moderatoare:

Ionela BĂLUȚĂ (Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București)


Intervenții:

Maria BUCUR, Indiana University Bloomington

Ștefania MIHĂILESCU, doctor în istorie

Mihaela MIROIU, Facultatea de Științe Politice, Școala Națională de Științe Politice și Adminsitrative


Descrierea evenimentului
Primul război mondial și Marea Unire de la 1918 au făcut obiectul a numeroase analize istorice, politologice, sociologice. Puține dintre acestea s-au oprit însă asupra locului și statutului femeilor în cadrul acestor mari evenimente istorice sau în general în societatea românească a vremii. Prin această masă rotundă propunem o dezbatere a Centenarului Marii Uniri prin prisma genului. Care sunt rolurile feminine și masculine din societatea românească în anul 1918? De la Ecaterina Teodoriu (figură feminină cunoscută și recuperată de istoria tradițională) la acțiunile de caritate, de asistență medicală sau la asociațiile de femei și feministe, femeile au fost foarte prezente în efervescența începutului de secol XX. Care era statutul social al femeilor? Care sunt revendicările asociațiilor de femei și care este răspunsul clasei politice? Care este rolul idealului feminin în ideologia națională și în ce fel complementaritatea feminin/masculin este constitutivă în ideologia naționalistă? Care a fost rolul Reginei Maria în realizarea proiectului de unire națională? Aceste întrebări sunt teme esențiale de reflecție pentru o înțelegere nuanțată și completă a Marii Uniri de la 1918, a Primului război mondial și a societății românești de la acea vreme. Instituții partenere:

Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, Centrul pentru politicile egalității de șanse (CPES)

Facultatea de Științe Politice, Școala Națională de Științe Politice și Adminsitrative

Centre Régional Francophone de Recherches Avancées en Sciences Sociales (CEREFREA), Universitatea din București

[18-19 mai 2018] SCOPE 2018. Gender&Politics. The challenges of the globalozation

posted 9 May 2018, 09:22 by FSP UB


În perioada 18-19 mai 2018, Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse (CPES) al Facultății de Științe Politice a Universității din București organizează ce-a de cincea ediție a Conferinței Internaționale Interdisciplinare de Științe politice (SCOPE).

Tema celei de-a V-a ediții, „Gen și politică: provocările globalizării” va aduce față în față experți din România, Statele Unite ale Americii, Franța și Belgia. Printre invitații la eveniment se numără Mona Lena Krook, de la Universitatea Rutgers (USA), Bérengère Marques-Pereira și Cristian Norocel, de la Universitatea Liberă din Bruxelles (Belgia), dar și Pinar Selek, de la Universitatea „Sophia Antipolis” din Nisa (Franța).

Conferința este organizată de Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse (CPES) al Facultății de Științe Politice a Universității din București, în parteneriat cu CEREFREA „Villa Noël”, cu sprijinul Asociației Internaționale a Sociologilor de limbă franceză (AISLF), al Asociației Alumni Universității din București și al Organizației Internaționale a Francofoniei.  

Limbile de lucru ale conferinţei sunt engleza și franceza. Evenimentul va avea loc la Casa Universitarilor (str. Dionisie Lupu, nr. 46.

Mai multe informații cu privire la invitații care vor lua cuvântul în cadrul celei de-a V-a ediții a Conferinței Internaționale Interdisciplinare de Științe Politice, dar și programul complet al evenimentului, pot fi accesate aici.

Anul acesta conferinței SCOPE îi este asociat un colocviu francofon internațional, pe tema reprezentării politice a femeilor, organizat de CEREFREA în parteneriat cu Facultatea de Științe Politice. Informații complete despre acest eveniment științific sunt disponibile aici

[16 mai 2018] Colecția Prêt-à-penser: Dezbatere despre identitate și libertate în Uniunea Europeană în proiectul Goethe Insitut, FREIRAUM - Sfera Libertății

posted 9 May 2018, 07:37 by Anca Dohotariu   [ updated 9 May 2018, 07:40 ]


FSPUB & Institutul Goethe din Bucureşti


au plăcerea să vă invite la dezbaterea


Ţinute decente,  subiecte indecent de actuale.
Pentru că politicienii trec, politica rămâne

 

16 mai 2018, ora 11.00

Facultatea de Științe Politice, Casa P.P. Negulescu

Str. Spiru Haret nr. 8, Sala 1989, parter

Vrei să afli cum răspunde diplomația culturală la chestiunile apărute în contextul unei Europe puse în situația unui val de schimbări fără precedent la nivel politic, social, economic și cultural? Vrei să cunoști unul din principalii actori europeni ai acestei provocări? Vrei să afli ce au în comun tinerii din România și Lituania? Atunci vino miercuri 16 mai, începând cu ora 11.00, la întâlnirea cu Institutul Goethe din București, care derulează, în parteneriat cu Facultatea de Științe Politice a Universității din București, în perioada 2017-2019, programul ”FREIRAUM- Sfera Libertății” menit să pună întrebări și să propună răspunsuri la diferitele probleme născute din aceste schimbări.

Dedicat misiunii sale europene, Institul Goethe investighează spațiul public care are la bază autonomia și diversitatea multiculturală. În centrul acestui demers se găsește conceptul libertății,cel mai relevant pentru istoria culturală și identitatea europeană. FREIRAUM urmărește studierea gradului de acceptare al libertăților individuale și colective din România și Lituania, precum și în alte 36 de orașe europene, și al efectelor acestora asupra identității individuale, sociale și culturale la nivel național și continental.

Structurat în mai multe etape, studiul s-a concentrat, într-o primă etapă, pe aspectele conexe libertății identitare – libertatea discursului, a religiei, a vieții private, pe libertatea de mișcare, de a alege ce fel de educație își dorești, pe chestiunea minorităților și a majorităților, respectiv pe rolul statului de drept în protejarea acestor libertăți și încrederea în instituțiile reprezentative ale acestuia.

Astfel, vei putea face cunoștință cu manageri și diplomați culturali, cu studenți și absolvenți de științe politice și relații internaționale și profesorii lor. Vei putea pune întrebări, care probabil te vor face și pe tine să te gândești mai departe la legăturile dintre politică, diplomație și cultură, prezentate în Colecția Prêt-à-penser. Cu alte cuvinte, vino să afli cum se poate face politică inteligentă și cu umor, altfel decât la televizor!

Evenimentul, deschis publicului, are loc în cadrul celei de 8-a ediții a Festivalului de Științe și Arte Politice, POLIMATECA, derulat de Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

[22 martie 2018] - Concursul francofon Europe, Jeunesse, Francophonie

posted 20 Mar 2018, 08:48 by Anca Dohotariu   [ updated 20 Mar 2018, 12:28 ]


Facultatea de Științe Politice a Universității din Bucureşti (FSPUB)

are plăcerea să vă invite la concursul francofon


Europe, Jeunesse, Francophonie

 

Moderator:

Anca Dohotariu (Prodecan FSPUB)

 

22 martie 2018, orele 12.00

Facultatea de Științe Politice

    Calea Plevnei nr. 59Participanți: 

    Ionela Băluță – Decan, Facultatea de Ştiințe Politice, Universitatea din Bucureşti 

    Mohamed Ketata – Director regional, Agence Universitaire de la Francophonie (AUF) - ECO 

    Mihaela Codreanu – Responsabil principal de proiecte, Agence Universitaire de la Francophonie (AUF) - ECO

     Michel Monsauret   Responsabil de cooperare pentru educație, Ambassade de France en Roumanie, Institut français de Roumanie

     Pierre-Yves Mingant - Responsabil de cooperare universitară, Institut français de Roumanie 

    Virgile Prod’homme – Lector de limba franceză, Responsabil de cooperare pentru educație, Ambassade de France à Bucarest. 

Ȋn cadrul manifestărilor francofone în parteneriat cu Agence Universitaire de la Francophonie, cu Institut Français de Roumanie şi cu Inspectoratul Şcolar Bucureşti, FSPUB organizează anual concursul francofon Europe Jeunesse Francophonie (EJF)Concursul se adresează liceenilor din clasele a XI-a şi a XII-a de la clasele bilingve (română-franceză) sau de la cele cu predare intensivă a limbii franceze. Anul acesta vor fi selecționate trei echipe cărora li se va acorda premiul I, care constă într-o vizită la Bruxelles în perioada 14-16 Mai 2018, oferită de Parlamentul European.


Toate detaliile sunt postate pe site-ul FSPUB la: http://www.fspub.unibuc.ro/ejf/2017-2018 

[20/03/2018 - Conferință] Centenarul Unirii Basarabiei cu România. Puterea dreptului, autodeterminare şi argumentele istorice

posted 19 Mar 2018, 23:02 by Echipa de Management al Cercetarii

Marți, 20 martie 2018, Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova şi Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, organizează conferința cu titlul Centenarul Unirii Basarabiei cu România. Puterea dreptului, autodeterminare şi argumentele istorice. Conferința va avea loc începând cu ora 9:30 în Sala „P.P. Negulescu” a Facultății de Științe Politice (str. Spiru Haret, nr. 8).

Invitatul special al evenimentului este Excelenţa Sa, dl. Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova în România. În deschiderea conferinței vor lua cuvântul prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rectorul Universității din București și Bogdan Murgescu, Director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat.

Evenimentul face parte din seria activităților organizate de Universitatea din București cu prilejul Centenarului Marii Uniri de la 1918 și îşi propune să analizeze circumstanţele istorice ale actului de la 27 martie 1918, în contextul evoluţiilor interne şi internaţionale, precum şi consecinţele acestui act, inclusiv problema recunoaşterii pe plan internaţional a unificării Basarabiei cu România. Realizată în data de 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România nu a beneficiat în ultima perioadă de atenţia autorităţilor din România şi Republica Moldova, fiind considerată o parte secundară a reunirii provinciilor istorice româneşti în Statul Unitar desăvârşit în 1918.

Conferința este structurată în două paneluri, „Unirea Basarabiei cu România. De la autodeterminare la recunoaştere” și „Contextul istoric al Unirii Basarabiei cu România. De la Primul Război Mondial la perioada comunistă”.

În cadrul evenimentului vor susține prelegeri prof. univ. dr. hab. Gheorghe Bobână, prof. univ. dr. hab. Pavel Moraru, conf. univ. dr. hab. Nicolae Enciu, conf. univ. dr. Valentin Burlacu, prof. univ. dr. hab. Ion Șișcanu, conf. univ. dr. Elena Negru, conf. univ. dr. Gheorghe Negru, (Institutul de Istorie al AŞM); Andrei Cușco (Institutul de Cercetări al Universităţii din București); prof. univ. dr. Radu Carp, asist. univ. dr. Cosmin Dogaru, prof. univ. dr. Ligia Livadă, conf. univ. dr. Victor Rizescu, prof. univ. dr. Ioan Stanomir (Facultatea de Știinţe Politice a Universităţii din București), conf. univ. dr. Marius Diaconescu, lect. univ. dr. Andrei Florin Sora (Facultatea de Istorie a Universității din București), dr. Tatiana Toma și dr. Vadim Guzun.

Programul complet al conferinței „Centenarul Unirii Basarabiei cu România. Puterea dreptului, autodeterminare şi argumentele istorice” poate fi accesat aici.

[08/03/2018 - dezbatere] POLITICA ÎN OGLINDĂ. Jurnalismul complice versus Jurnalismul onest

posted 5 Mar 2018, 01:03 by Anca Dohotariu   [ updated 5 Mar 2018, 01:06 ]


AZIR & FSPUB 

organizează, 

joi, 8 martie 2018, ora 17:30, 


la sala „1989” a FSPUB 
din Str. Spiru Haret nr. 8

dezbaterea cu tema: 


POLITICA ÎN OGLINDĂ. 
Jurnalismul complice versus Jurnalismul onest 


Moderator: Prof. univ. RADU CARP 

Participă la dezbatere: 


membri ai AZIR, 

studenți de la Facultatea de Științe Politice, 

profesori universitari, 

jurnaliști din presa scrisă și audiovizuală.
[08/03/2018] Table ronde et concours « La représentation politique des femmes »

posted 2 Mar 2018, 06:58 by FSP UB   [ updated 2 Mar 2018, 07:02 ]


La représentation politique des femmes 

8 mars 2018, 10h00 – 13h30 
Faculté de Sciences Politiques, Université de Bucarest 
59, Calea Plevnei, Bucarest 10h00 – 10h15 Mots de bienvenue 

S.E. Mme Michèle RAMIS, Ambassade de France en Roumanie 

S.E. M. Kevin HAMILTON, Ambassadeur du Canada en Roumanie, Bulgarie et République de Moldova 

Rennie YOTOVA, Directrice du Bureau Régional pour les pays d’Europe Centrale et Orientale (BRECO) de l’Organisation Internationale de la Francophonie (OIF) 

M. Mohamed KETATA, Directeur Régional de l’Agence universitaire de la Francophonie pour l’Europe centrale et orientale (AUF en ECO) 

10h15 – 10h45 Mots introductifs 

Prof. Ionela BĂLUȚĂ, Faculté de Sciences Politiques, Université de Bucarest 

Dr. Simona NECULA, CEREFREA, Université de Bucarest 


10h45 – 10h50 Pause-café 


10h50 – 12h00 Concours 

La représentation des femmes par une femme politique – film in memoriam Simone Veil 

Présentation des essais au sujet de la représentation politique des femmes 


12h00 – 12h10 Pause-café et délibérations 


12h10 – 12h20 Remise de prix et mot de clôture 

Valentine GIGAUDAUT, Directrice Librairie Kyralina


Organisateurs: La Faculté de Sciences Politiques, le Centre pour les Politiques de l’Egalité de Chances (CPES) et le CEREFREA Villa Noël de l’Université de Bucarest, en partenariat avec le Master Politiques de l’égalité des chances en Roumanie et dans l’Union Européenne (FSPUB), l’Ambassade du Canada en Roumanie, Bulgarie et République de Moldova, l’Ambassade de France en Roumanie, le Bureau Régional pour les Pays de l’Europe Centrale et Orientale (BRECO) de l’Organisation Internationale de la Francophonie (OIF), l’Agence universitaire de la Francophonie en Europe centrale et orientale (AUF en ECO), la Librairie Kyralina, le Centre FILIA et l’Association « Societatea muzicala ».

[08/03/2018] DEFIS DE L’EGALITE FEMMES-HOMMES EN 2018: Représentations de genre et témoignages d’Ambassadeurs

posted 28 Feb 2018, 10:24 by FSP UB   [ updated 1 Mar 2018, 04:42 ]

DÉFIS DE L’ÉGALITÉ FEMMES-HOMMES EN 2018
Représentations de genre et témoignages d’Ambassadeurs 

8 MARS 2018, Salle Stoicescu 
1er étage, Faculté de Droit de l'Université de Bucarest

15h30 – 15h45 Mots de bienvenue 
Mr Mircea DUMITRU, Recteur de l’Université de Bucarest 
S.E. Mme Michèle RAMIS, Ambassadrice de France en Roumanie 
S.E. Mme Rana MOKADDEM, Ambassadeur du Liban en Roumanie, présidente du GADIF

15h45 – 15h55 Mot introductif 
Les défis de l’égalité de genre: du social au politique 
Mme Ionela BĂLUȚĂ, Doyenne de la Faculté de Sciences Politiques, Université de Bucarest 

16h00 – 16h50 Témoignages 
S.E. Mme Rana MOKADDEM, Ambassadrice de Liban en Roumanie 
S.E. Mme Boutheina LABIDI, Ambassadrice de Tunisie en Roumanie 
S.E. Mme Stella RONNER-GRUBACIC, Ambassadrice de Pays-Bas en Roumanie 
S.E. Mr Kevin HAMILTON, Ambassadeur de Canada en Roumanie 
S.E. Mme Michèle RAMIS, Ambassadrice de France en Roumanie 

16h50 – 17h20 Débat 
Débat avec les étudiant-e-s et les invité-e-s 

17h20 – 17h30 Conclusions 
Dr Simona NECULA, CEREFREA 

17h30 Cocktail de clôture 

L’événement s’adresse aux étudiant.e.s de l’Université de Bucarest, aux médias et aux représentant.e.s des ONG. 

Une traduction simultanée sera assurée (français-roumain / roumain-français). 


Organisateurs 
La Faculté de Sciences Politiques de l’Université de Bucarest, l’Ambassade de France en Roumanie et le GADIF (GADIF (Groupe des Ambassades, Délégations et Institutions francophones en Roumanie), avec le soutien de l’Ambassade du Canada et du CEREFREA (Université de Bucarest) 

Pour participer à l’événement veuillez vous inscrire sur le formulaire ci-dessous 

[15/12/2017 - Guest lecture & debate] Digital Diplomacy 2.0: Crisis Communication & New Technologies (Corneliu BJOLA, University of Oxford)

posted 14 Dec 2017, 08:42 by FSP UB   [ updated 14 Dec 2017, 08:43 ]The Centre for International Cooperation and Development Studies (IDC) 
of the Faculty of Political Science at the University of Bucharest 
invites the interested public 

Wednesday, 
 15 December 2017, 15:00 
Room 1989 
(8, Spiru Haret st, groundfloor)  


to the guest lecture and debate on 

    DIGITAL DIPLOMACY 2.0
CRISIS COMMUNICATION & NEW TECHNOLOGIES
with 

Corneliu BJOLA 
University of Oxford 

Event organized by the Centre for International Cooperation and Development (IDC) with the support of UEFISCDI-CNFIS grant PN-III-P1-1.1-MCD-2017-0162, as part of its Professionals in International Relations and European Studies (ProRISE) program, as well as complementary activity for the BA program in International Relations and European Studies (IRES).  

Public event (within the limit of available seats), moderated, in English, approx. 2h. 

Corneliu Bjola is Associate Professor in Diplomatic Studies at the University of Oxford. He received his PhD in Political Science from the University of Toronto in 2007 and was a research fellow at the Woodrow Wilson International Center for Scholars (2000), Visiting Fellow at the Australian Defense Force Academy (2012) and China Foreign Affairs University (2016). Bjola's research interests lie at the intersection of diplomatic studies, negotiation theory, international ethics, and crisis management. His current research focuses on the structural and normative conditions by which digital technologies inform, regulate, and constrain foreign policy. He has authored or edited five books, including the recent co-edited volumes on Secret Diplomacy: Concepts, Contexts and Cases (Routledge, 2016 with S Murray) and Digital Diplomacy: Theory and Practice (Routledge, 2015 with M. Holmes). His work has been published in the European Journal of International Relations, Global Affairs, International Negotiation, Review of International Studies, British Journal of Politics and International Relations, Global Policy, Journal of Global Ethics and The Hague Journal of Diplomacy. Bjola is Co-Editor of the book series on “New Diplomatic Studies” with Routledge and Editor-in-Chief of the new journal “Diplomacy and Foreign Policy” with Brill.

1-10 of 196