EVENIMENTE FSPUB PROPRII & ÎN PARTENERIAT
EVENTS OF THE FSPUB & IN PARTNERSHIP
EVENEMENTS DE LA FSPUB ET EN PARTENARIAT

[Drept în context] Buddhism și drept internațional, cu Eugen Ciurtin, 19 ianuarie 2022

posted 17 Jan 2022, 12:33 by Alexandra Ionascu   [ updated 17 Jan 2022, 12:33 ]

Prof. Dr. Iulia Motoc, judecător CEDO - organizează împreună cu Profesoara Raluca Bercea (UVT) o serie nouă de conferințe "Drept in context"


Prima conferinta este " Buddhism și drept internațional" susținută de Eugen Ciurtin pe 19 Ianuarie, la ora 16.00


Evenimentul va fi transmis în direct pe juridice.ro. Mai multe detalii aici


Eugen Ciurtin este membru fondator al Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române și profesor al Facultății de Științe Sociale și Umaniste, Mahidol University, Bangkok (Thailanda). Publicații: https://ihr-acad.academia.edu/EugenCiurtin

[”Dialogurile FSPUB”], vineri, 14 ianuarie, ora 13.00, pe pagina FSPUB

posted 12 Jan 2022, 06:43 by COSMIN-STEFAN DOGARU   [ updated 12 Jan 2022, 07:03 ]


Continuăm seria de dezbateri ”Dialogurile FSPUB” - de data aceasta vă invităm la o dezbatere despre ultimele evoluții din spațiul euro-asiatic. De la concentrările de trupe rusești care amenință Ucraina, la sfârșitul agitat al epocii Nazarbaev în Kazahstan și startul negocierilor americano-ruse, pe teme garanțiilor de securitate cerute de Kremlin. Așadar, încercăm o poză a unei lumi în mișcare.
Vă așteptăm live, vineri, 14 ianuarie, ora 13.00, pe pagina FSPUB.

[9/12/2021 Zilei Internaționale a Drepturilor Omului] The European Court of Human Rights and the Covid-19 health Crisis

posted 6 Dec 2021, 10:57 by Alexandra Ionascu   [ updated 6 Dec 2021, 10:58 ]

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului vă invităm la conferința internațională online: "The European Court of Human Rights and the Covid-19 health Crisis” în data de 9 Decembrie, ora 16.00.

 

Program

Deschiderea conferinței: – Prof. Cristian Preda, Decan, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București 

Participanți (în ordine alfabetică):  – Prof. Raluca Bercea, Universitatea de Vest – Avocat Lucian Bondoc, Managing Partner BONDOC & ASOCIAȚII – Prof. Cosmin Cercel, Nottingham University – Judecător Mattias Guyomar, CEDO (Franța) – Prof. Bogdan Iancu, FSPUB – Avocat Monica Livescu, Managing Partner LIVESCU & ASOCIAȚII – Judecător Raffaele Sabato, CEDO (Italia) – Prof. Marieta Safta, Curtea Constituțională, Universitatea Titu Maiorescu.

 

Conferința internațională va fi difuzată online pe JURIDICE.rofacebook.com/JURIDICE.ro și youtube.com/user/videojuridice.


Organizator și moderator: Judecător Iulia Motoc, CEDO, Universitatea din București.


Conferința este organizată de Societatea de Științe JuridiceBaroul București și Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului.

 

[FSPUB @30 & Studia Politica @20. Evoluția științei politice românești: instituționalizare, profesionalizare, provocări trecute și viitoare]

posted 24 Nov 2021, 03:03 by COSMIN-STEFAN DOGARU   [ updated 24 Nov 2021, 04:02 ]Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la crearea "Studia politica. Romanian Political Science Review," vă așteptăm alături de noi la un workshop menit să ne provoace la un dialog în jurul evoluțiilor din știința politică românească. Care a fost parcursul spre instituționalizarea domeniului? Sunt științele politice astăzi profesionalizate? Care sunt frontierele disciplinei? Cum au fost tratate de către cercetătorii români subiectele clasice ale științei politice și ce rămâne de cercetat? Vom revizita astfel marile teme în dezbatere pentru a vedea cum au fost preluate și analizate de către știința politică românească: memorie, reprezentare, democratizare, europenizare, cultură politică, etc.

Revista Studia politica a fost creată în anul 2001 în cadrul Facultății de Științe politice din Universitatea din București într-un efort de a conecta cercetarea academică locală la marile dezbateri din știința politică contemporană. Până în prezent revista a publicat 81 de numere, cuprinzând 694 de articole cu teme referitoare la politica comparată, teoria politică, relații internaționale, studii europene, studii de gen, istorie politică, etc. Peste 400 de autori din 42 de țări au contribuit cu articole originale la apariția revistei.
Discuțiile vor putea fi urmărite live, pe pagina de FB a FSPUB.

[12-13 noiembrie 2021] Colocviul virtual DE CE ESTE GREU DE ”DESENAT” PROFILUL ACESTUI SAVANT? HENRI H. STAHL LA 120 ANI

posted 10 Nov 2021, 05:35 by COSMIN-STEFAN DOGARU   [ updated 10 Nov 2021, 05:44 ]

12-13 noiembrie 2021

Colocviul virtual


DE CE ESTE GREU DE ”DESENAT” PROFILUL ACESTUI SAVANT? HENRI H. STAHL LA 120 ANI


Evenimentul este organizat de Cooperativa Gusti, Facultatea de Științe Politice a UB și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a UB.


[8 octombrie 2021] Prelegere "Școlile rezidențiale aborigene și Comisia pentru Adevăr a Canadei" susținută de Prof. Univ. Dr. Lavinia Stan

posted 4 Oct 2021, 06:31 by COSMIN-STEFAN DOGARU   [ updated 4 Oct 2021, 06:32 ]


Facultatea de Științe Politice are plăcerea să va invite vineri, 8 octombrie, de la ora 11.30, la prelegerea cu titlul "Școlile rezidențiale aborigene și Comisia pentru Adevăr a Canadei" susținută de Prof. Univ. Dr. Lavinia Stan.

 

Lavinia Stan, profesoară canadiană de origine română, este una dintre cele mai cunoscute cercetătoare la nivel mondial din domeniul studiilor democratizării și justiției reparatorii (transitional justice). A publicat numeroase volume la Cambridge University Press, Oxford University Press, Columbia University Press, Rotledge și Dartmouth  (ca autor principal sau în calitate de co-autor) despre religie și politică și despre justiția cu caracter reparatoriu, în care analizează modul în care statele post-dictatoriale administrează abuzurile recente din domeniul drepturilor omului prin intermediul legislației referitoare la lustrație, restituirea proprietăților, accesul la arhivele secrete, reabilitare și acordarea de compensații prin procese publice și prin proiecte de memorializare. 

 

Lavinia Stan a fost membră a Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Exilului Românesc (IICMER), membră a Consiliului Național pentru Acreditarea titlurilor, Cursurilor și Diplomelor Universitare (CNTADCU), a Consiliului Cercetării din Domeniul Științelor Sociale și Studiilor Umaniste al Canadei (SSHRC). Este membră a Societății Românești/Society for Romanian Studies (SRS), pe care a și prezidat-o între 2014-2019, și editor asociat al prestigioasei publicații Women’s International Forum. Este co-fondatoare a Journal of Romanian Studies, publicat de SRS prin editura germane Ibidem, precum și a seriei de studii românești publicate de Editura Polirom. 

 

Este adeseori invitată ca expert în cazuri ce privesc restituirea proprietăților, represiunea comunistă, precum și cazuri de azil și deportare.

 

Cadru didactic la Xavier University în Montreal, Canada, Lavinia Stan este fellow ICUB în toamna anului 2021. 

 

Prelegerea, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, se va desfășura în limba română și va avea loc la sediul Facultății de Științe Politice din Calea Plevnei 59, Sala P3. 


Vor avea acces exclusiv studenții vaccinați.


[1 octombrie 2021] Ceremonia de deschidere a anului universitar 2021-2022

posted 30 Sept 2021, 03:20 by COSMIN-STEFAN DOGARU   [ updated 30 Sept 2021, 03:22 ]


Ceremonia de deschidere a anului universitar va avea loc pe 1 octombrie, de la 11h30 în sala P4 din Calea Plevnei, cu participarea E.S. Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România.
[16.09.2021] ANUNȚ IMPORTANT cu privire la organizarea anului universitar 2021-2022

posted 17 Sept 2021, 12:29 by Alexandra Ionascu   [ updated 17 Sept 2021, 12:30 ]


Consiliul FSPUB, reunit în ședință extraordinară azi, 16 septembrie 2021, a hotărât următoarele:
Activitățile didactice din anul universitar 2021-2022 se vor desfășura după cum urmează:
- în sistem online în primul semestru;
- în sistem față-n față în al doilea semestru.
Cu titlu de excepție, în perioada octombrie 2021-ianuarie 2022, vor putea fi organizate reuniuni cu 15-20 de studenți, cu condiția ca toți să fie vaccinați. Programarea acestor reuniuni va fi adusă la cunoștință din vreme.
În semestrul al doilea, „certificatul verde” va deveni regula de acces la cursuri și seminare.
Fișele de curs vor fi postate pe site-ul FSPUB în perioada 22 septembrie-1 octombrie.
Adresele colective de email pentru generațiile 2019-2022 (licență anul al II-lea), 2020-2023 (licență anul al III-lea) și 2020-2022 (master anul al II-lea) vor fi cele folosite deja în cursul anului anterior. Adresele colective de email pentru studenții din generațiile 2021-2024 (licență anul I) și, respectiv, 2021-2023 (master anul I) sunt în curs de finalizare și vor fi transmise atât studenților admiși în iulie și-n septembrie, cât și tuturor profesorilor care predau într-un program sau altul.
Ceremonia de deschidere a anului universitar va avea loc pe 1 octombrie de la 11h30 în sala P4 din Calea Plevnei, cu participarea E.S. Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România: vor avea acces exclusiv studenții vaccinați vorbitori de franceză și engleză.

[Dezbatere în contextul Conferinței privind viitorul Europei, 14 septembrie 2021], Ministerul Afacerilor Externe al României și Ambasada Franței în România

posted 8 Sept 2021, 06:24 by COSMIN-STEFAN DOGARU   [ updated 8 Sept 2021, 06:25 ]

Ministerul Afacerilor Externe al României și Ambasada Franței în România au onoarea să vă invite la o dezbatere în contextul Conferinței privind viitorul Europei. 

Secretarii de stat responsabili cu Afacerile Europene din România și Franța, doamna Iulia MATEI și domnul Clément BEAUNE, se vor implica într-un dialog cu studenții și tinerii cu privire la principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană, la așteptările și aspirațiile tinerilor cu privire la viitorul Europei.

Sesiunea va fi moderată de doamna Alexandra IANCU, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. 

Evenimentul va avea loc pe 14 septembrie 2021, între orele 17:15 – 18:15, în Amfiteatrul Bibliotecii Centrale Universitare « Carol I », strada Boteanu 1, București. 

Pentru a vă înscrie la acest eveniment, vă invităm să confirmați participarea nu mai târziu de 13 septembrie 2021, ora 12:00, la adresele daire@mae.ro și cooperation.universitaire@institutfrancais.ro.

[INTERNATIONAL CONFERENCE “9 / 11: Twenty Years After”, September 30, 2021], FSPUB & Cercul de Relații Internaționale, Studii Strategice și Istorie Contrafactuală & Centrul Hans J. Morgenthau

posted 3 Sept 2021, 03:30 by COSMIN-STEFAN DOGARU   [ updated 3 Sept 2021, 03:39 ]


On Thursday, September 30, 2021, the Faculty of Political Science of the University of Bucharest (FSPUB) is organising, together with the Circle (Extracurricular Initiative) for International Relations, Strategic Studies and Counterfactual History, and with the Hans J. Morgenthau Centre, the Online International Conference “9 / 11: Twenty Years After”.

The major goal of the Conference is that of exploring, fully using the academic means of Political Science and Strategic Studies, two main topics: 1. The immediate impact of the 9 / 11 events on the international arena; and 2. Consequences of the 9 / 11 terror attacks, and consequences of the reactions of the U.S. and of other Western powers generated by the 9/ 11 terror attacks. 

We strongly underline the main organizer has already organized, in 2011, an International Conference with the topic “9 / 11: Ten Years After”, so that we are now speaking about a perfectly normal and useful continuation of an already important institutional project.  

The Conference is going to start at 10:00 AM (local time, Romania) and will use Google Meet. The participants will receive, by e-mail, one or two days before, the Google Meet address of the Conference. For any questions and details, please send an e-mail to florin.diaconu@unibuc.ro. The language used by the Conference participants will be English. 

Potential participants are kindly asked to send an e-mail to the address mentioned above, presenting as early as possible the topic of their paper or intervention, and the estimate duration of their intervention. We strongly prefer individual interventions no longer then 10 minutes each. 

If a reasonable number of fully acceptable academic texts will be available at the end of the Conference, the organizers will publish a volume of Conference Proceedings, most probably at the University of Bucharest Publishing House. 

The Hans J. Morgenthau Centre will offer three awards – Political Science and / or Strategic Studies books – to the authors of the best three papers presented by BA, MA, or PhD students, and other two awards to the students with the best and most useful interventions in the debates. 


1-10 of 279