FSPUB‎ > ‎Evenimente FSPUB‎ > ‎

[17/10/2019] Uranus acum - expoziție, arhivă digitală și instalații în spațiul public

posted 12 Oct 2019, 23:50 by FSP UB   [ updated 12 Oct 2019, 23:51 ]
Scoatem la iveală un cartier masacrat. Legăm poveștile locuitorilor ce și-au pierdut casele sau ale martorilor de reconstituirea simbolică, dar riguroasă, a unei realități urbane eliminate. Reconstitutim simbolic case, grădini, biserici și locuri importante, precum și trauma distrugerii acestora și curajul începerii unei noi vieți.

Cuvântul-cheie este co-prezența: realitatea dispărută este nu doar evocată, ci suprapusă celei actuale. Și vorbim despre amândouă: trăim o nouă perioadă de distrugeri masive și construcții mari de tot. Credem că uitarea a ceea ce s-a întâmplat acum 30-40 de ani este și unul din motivele pentru care agresiunile continuă, chiar dacă într-o manieră complet diferită.

În expoziția de la supanta MNAC vom avea interviuri filmate și scrise, imagini vechi dar și un model 3D al cartierului, un plan reconstituit vectorial, obiecte din demolări și lucruri salvate. Vorbim și despre București și despre România, în general, precum și despre situația de după 1990.

În spațiul public din parcul Izvor și din fața Academei Române așezăm o serie de instalații temporare, amplasate în spațiul public - machetele 1:1 reconstituie fragmente din construcțiile demolate și se așază în spațiul public exact în locurile pe care le ocupau înainte.
Uranus se întoarce, chiar dacă doar în mod simbolic. Și ne pune și lumea de azi într-o altă lumină.

Lucrăm cu profesorii noștri și într-o echipă de câțiva zeci de arhitecți, istorici, sociologi, antropologi și studenți. Proiectul e mult mai vast decât expoziția și produce resurse și instrumente cu liber acces pentru cercetări viitoare și pentru toți cei interesați.

Mai multe date depre proiect și echipă pe https://e-zeppelin.ro/uranus-acum-expozitie-arhiva-digitala-si-instalatii-in-spatiul-public/
Și vom tot reveni cu materiale în avanpremieră. Stați pe aproape.

Organizatori: Revista Zeppelin, IDEILAGRAM, Ordinul Arhitecților București

Parteneri: MNAC Bucharest -Muzeul Național de Artă Contemporană, Academia Română, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, Saint-Gobain Rigips Romania.

La acest proiect au contribuit din partea Facultății de Științe Politice a Universității din București lect.univ.dr. Oana SUCIU și studenți ai secțiilor de Licență Relații Internaționale și Studii Europene în limba engleză, Master Politică Comparată în limba engleză și doctorat.

Proiect cultural susținut de către Administrația Fondului Cultural Național – AFCN
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

Proiect cultural finațat de către Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul Arhitecturii.

Expoziție: 17 oct. – 15 nov. 2019 la Muzeul Național de Artă Contemporană
Vernisaj: 17 octombrie 2019, ora 18.00