[30/06/2016 - Lansare de carte] ”REPUBLICA DE LA PLOIEŞTI” şi începuturile parlamentarismului în România (Silvia MARTON)

posted 28 Jun 2016, 05:51 by Echipa de Management al Cercetarii   [ updated 1 Jul 2016, 22:58 by Anca Dohotariu ]


Echipa de management al cercetării din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti semnalează:  

CEREFREA Villa Noël (Universitatea din București) vă invită joi, 30 iunie 2016, ora 17.00, la dezbaterea-lansare a volumului Silviei MARTON « Republica de la Ploiești » şi începuturile parlamentarismului în România, apărut în colecţia Istorie. Societate şi Civilizaţie la Editura Humanitas

La dezbatere participă, alături de autoare, Liviu PAPADIMA, Alin CIUPALĂ, Mircea VASILESCU și Catrinel POPA, de la Universitatea din Bucureşti. 

Lansarea va avea loc la CEREFREA Villa Noël, Str. Emile Zola, nr, 6, București

Silvia MARTON este doctor în științe politice la Universitățile din București și din Bologna. Predă la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Alumna Colegiului Noua Europă din București și a Wissenschaftskolleg din Berlin. Profesor invitat la Écoles des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, și la Universitatea din Avignon. A primit ordinul Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques al guvernului francez. A publicat: La construction politique de la nation. La nation dans les débats du Parlement de la Roumanie (1866–1871) (Institutul European, 2009); Penser le XIXe siècle. Nouveaux chantiers de recherche (coordonator, împreună cu Constanţa Vintilă-Ghiţulescu; Editura Universităţii „Al.I. Cuza“, 2013); L’État en France et en Roumanie aux XIXe et XXe siècles (coordonator, împreună cu Anca Oroveanu și Florin Țurcanu; NEC, 2011), precum şi numeroase studii în volume colective din țară și din străinătate. 

"« Republica de la Ploiești » a intrat în limbajul comun ca un alt nume dat eșecului comic şi nepotrivirii mijloacelor cu scopul idealizat. Dacă îl reducem la acțiunile din ziua de 8 august 1870, episodul poate fi cu greu eliberat din registrul în care l-a fixat Caragiale. Mișcarea trebuie abordată însă în contextul anilor 1866–1871. Cu tot eclectismul şi incoerențele ei, a existat o gândire politică antidinastică, republicană şi « democrată » care trebuie pusă în lumină. Este ambiția acestui volum, un eseu asupra ideilor politice ale vremii și asupra modului în care actorii episodului republican își explică acțiunile și deciziile.” – Silvia Marton