FSPUB‎ > ‎student events‎ > ‎

DIALECTICA - dezbateri pe teme de politică actuală

posted 10 Jan 2016, 20:35 by FSP UB   [ updated 13 Jan 2016, 00:32 ]


Studenții FSPUB vă invită la o serie de dezbateri pe teme de politică actuală, 
organizate în cadrul proiectului DIALECTICA


Fără niciun dubiu, ne aflăm pe alte coordonate existenţiale. Un Nouvelle Vague s-a ridicat prin suprapunerea individualităţilor şi crezurilor persoanelor care încearcă să îşi recalibreze viaţa, nu într-un univers paralel caracterizat de relativismul einsteinian, ci în România. Încercăm să ''gândim cu voce tare'' după o lungă perioadã în care expresia de ordine a fost ''silentio stampa'' (chiar dacă slabe ecouri se mai făceau auzite cu intermitenţe) şi să observăm dacă ideile şi nevoile pe care le identificăm în plan socio-cultural sunt compatibile cu adevărat cu ceea ce necesită societatea românească pentru a se repune pe o axa morală decentă, pentru a evita derapajele de orice natură şi mai presus de toate, pentru a ne redescoperi pe noi ca indivizi. A sosit momentul în care nu ne mai putem permite să gândim ''mic''. 

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv am decis să punem în joc cea mai valoroasă armă pe care o deţinem la ora actuală - Dialectica. Teză-antiteză-sinteză, cum ne spunea Hegel la începutul secolului XIX, aceasta este esenţa Dialecticii, sau transpus într-o terminologie mult simplificată, argument-contra-argument-lămurire. Cunoaşterea este fundamentată pe principiile Dialecticii care rezidă în analiza şi discutarea argumentelor contradictorii în vederea aflării adevărului, sau a compromisului care a dus la emergenţa lui.

Raţiunea, critica progresivă, arta controversei (eristica lui Schopenhauer) şi sondarea continuă a realităţii sunt singurele care ne pot ajuta să ţinem pasul în postmodernitate cu fenomenele care se dezvoltată cu o repeziciune atât de mare, încât avem impresia că toleranţa făţişă faţă de evoluţie şi acceptarea decalajului dintre noi şi lume sunt singurele alternative. Ei bine nu, omul mileniului III este cel care ştie să îşi dezvolte o instrumentaţie adecvată în vederea supravieţuirii pe nişte coordonate absurde nu tocmai favorabile lui, iar unul din aceste instrumente este Dialectica. Be aware of it and you'll succeed!
Pentru mai multe detalii despre acdset proiect precum și pentru vizionarea dezbaterilor, vă rugăm să accesați următoarele pagini:


De asemenea, coordonatorii acestui proiect pot fi contactați la următoarele adrese de mail:

Constantin-Alexandru Marin, SPE II: marinconstantinalexandru@gmail.com
Matei-Neagu Iosipescu, SPE II: iosipescumatei@gmail.com
Aurelian Mohan, SPR II: aurelianm86@gmail.com
Comments