AMBASADE, ORGANIZAȚII INTERNAȚIONALE

Pluridisciplinaritatea și diversitatea culturală, posibilitatea de a întâlni și de a asculta invitați din mediul diplomatic (ambasade, ministere, organizații internaționale) îi ajută pe studenții FSPUB să se îndrepte către cariere în cadrul ambasadelor sau al organizațiilor internaționale. Le mulțumim celor care, prin mărturiile și reușitele lor, au devenit și "amabsadori" ai FSPUB.


Cora Moțoc

Senior Political Officer, British Embassy Bucharest 
SPE

„Pe vremea când am dat eu la științe politice (1997), facultatea nu avea nici pe departe popularitatea pe care aud că o are astăzi. În cercurile provinciale în care mă învârteam nu prea se știa cu ce se mănâncă științele politice. « Cum adică științe…politice, când toată lumea știe că politica este o artă? Și nu una oarecare, ci arta posibilului! ». Știam doar că am înclinații spre științele umaniste. Mai știam și că n-aș fi vrut să fac Litere (trei absolvenți în familie, deja) și că la sociologie nu am șanse, pentru că se dădea examen la matematică. Așa că am dat la științe politice, prima generație a secției cu predare în limba engleză.
Ani de zile m-am străduit să îi explic mamei ce o să « ies » din facultate. În pană de argumente, i-am spus că o să ies « un fel de Silviu Brucan ». Se pare că a funcționat, pentru că întrebărie au încetat. N-am devenit politolog și nici acum nu pot spune că am o meserie, în sensul tare al termenului. Dar pot să spun că facultatea pe care am absolvit-o mi-a dat, în același timp, și deschiderea și structura și versatilitatea necesare pentru a putea accede la tot felul de job-uri. Am fost și coordonator al programului regional pentru stat de drept al Fundației Konrad Adenauer, am lucrat și în consultanță internațională pe proiecte media în Balcani, am fost și consilier în administrația publică centrală. Acum sunt political officer la Ambasada Marii Britanii. E poate primul loc în care fac, mai mult decât în oricare altele, analiză politică. Și faptul că am un background în științe politice a ajutat mult.
Cu siguranță, în toate locurile de muncă de mai sus, mi-au folosit o groază de lucruri pe care le-am achiziționat în facultate: de la concepte (e util să știi ce înseamnă stat de drept sau democrație liberală, sau că a existat unul pe care îl chemă Leo Strauss, care nu e tot ăla care a compus valsuri și nici ăla cu firmă de blugi), până la lecturi (Sartori, Putnam si Havel în top 3); de la experiențe (prima generație de interni de la Camera Deputaților), până la profesori superbi sau dimpotrivă, dar în orice caz, de neuitat."

Roxana Țurcanu

Responsabil Relaţii externe şi comunicare, Bureau Europe centrale et orientale Agence universitaire de la Francophonie (AUF) 
SPF 

„În anii studenției, de fiecare dată când spuneam că sunt studentă la științe politice, o întrebare îmi era adresată recurent și sceptic: «și ce meserie o să ai când termini?». Facultatea de științe politice era diferită prin noutate, prin dificultatea inițială de a relaționa formarea cu o meserie pragmatică. Dar pentru noi, studenții de atunci, era pasionant. Era o formare deschisă către lume, către noutatea unui timp care se reinventa în România anilor '90. 
Am absolvit și îmi reamintesc uneori întrebarea cunoscuților... Facultatea de științe politice nu m-a învățat o meserie, mi-a oferit mult mai mult: capacitate de analiză, sinteză, cunoștințe variate, respect față de diversitatea culturală, pasiune față de valorile universale, m-a învățat să învăț și să gândesc, să mă cunosc și să relaționez în medii diferite. 
Și, cel mai important, mi-a oferit oameni dragi, colegi pe care îi admir din punct de vedere personal și profesional, profesori cărora le port un respect infinit și cu care am onoarea să colaborez în prezent în cadru profesional. 
Dacă ar fi să rezum facultatea de științe politice prin prisma experienței mele, aș spune simplu: o fereastră către un altfel de univers.”