INSTITUȚII EUROPENE

Unii dintre foștii noștri studenți au ales să își continuea drumul profesional în diverse institutii europene: Comisia Europeană, Agenții europene, Parlamentul european. Secțiile în limbi străine oferă, pe lângă formarea în domeniul științelor politice, posibilitatea de a dobândi un nivel de cunoștere și de comunicare în franceză sau engleză, constituind un atuu suplimentar în cariera europeană.


Daria Cătălui

Expert Educație Digitală, Agenția UE- ENISA
SPE

„Mă identific cu FSP, secția engleză, promoția 2008, o grupă de studenți ambițioși și cu multe planuri de viitor. Cred că acesta este profilul studenților FSP, care în plus au o doză considerabilă de independență și încredere. Pentru că studenții FSP sunt cei interesați de intersecția știintelor și disciplinelor, cu expertiza pe domenii de nișă.
Facultatea m-a echipat pentru drumul lung de profesionist, însă cel mai important, m-a modelat pentru long life learning education”.Ioana Logofătu
Parlement européen, Administrateur pour la Sous-commission des droits de l’homme
SPF


"Pour moi, le choix des études a été très personnel, basé sur un désir – voire besoin – de mieux comprendre les changements autours de moi, en Roumanie comme en Europe. Cela m’a littéralement ouvert et fait découvrir tout un monde de possibilités. On avait des professeurs jeunes, on pouvait organiser des conférences. Je me suis impliquée dans des activités extracurriculaires avec l’ONG Civitas ’99, et cela m’a emmenée à des débats, écoles d’été, stages. On organisait des événements, et maintes fois la faculté nous a permis d’utiliser ses locaux. Entre les cours et l’ONG, je trouve qu’il y avait beaucoup d’opportunités de s’ouvrir l’esprit, de se lancer dans des projets intéressants, et se construire un CV. J’ai découvert que ce que je voulais c’était de travailler dans le domaine de la protection des droits de l’homme telle que mise en œuvre par l’Union européenne dans ses relations avec les pays tiers. Je me suis donc spécialisée avec une maîtrise en droits de l’homme et démocratisation, et ensuite poursuivi des emplois dans ce domaine. Cela m’a emmené à travailler tant pour des ONGs comme Human Rights Watch, pour les Délégations de l’Union européenne dans des pays tiers (Genève, New York, Guyana), et pour le UK Foreign Office (Guyana également). Et tout ce parcours a commencé pour moi, très simplement, avec le choix de mes études.”


Irina Tănăsescu

Senior administrator, Secretariatul General al Comisiei Europene 
Autor al volumului The European Commission and the Interest Groups (Bruxelles, 2009)
SPF

„Pe atunci (la 18 ani) îmi doream într-adevăr o carieră în diplomaţie, mi se părea foarte interesant să poţi călători în mai multe ţări, să vezi lumea ca diplomat. Visam la ONU, la muncă pe teren în ţările mai puţin dezvoltate. Interesul pentru probleme de dezvoltare s-a concretizat la sfârştul anului 1 şi pe tot parcursul anului 2 de studii la FSPUB, când am făcut un internship la biroul din Bucureşti al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Trebuie să recunosc că primul rezultat vizibil major al faptului că am urmat FSPUB a fost faptul că m-a ajutat să ajung la Bruxelles pentru a studia la Université Libre de Bruxelles (ULB), iniţial printr-o bursă Erasmus şi apoi printr-un program guvernamental de burse. La ULB am terminat ultimii doi ani de studii începuţi la Bucureşti, fără mari probleme de adaptare în ceea ce priveşte nivelul sau conţinutul curricular, pentru că fundamentele domeniului fuseseră deja puse. Dar cel mai mult, cred că mă ajută acum în munca de zi cu zi de la Comisia Europeană. În primul rând, la Bucureşti am învăţat conceptele de bază în limba franceză, fără de care nu aş putea lucra în acest domeniu. Mai mult, cam 90% din munca mea de zi cu zi în cadrul Comisiei Europene se întâmplă în limba franceză. Este adevărat că experienţa lingvistică diferă de la un departament la altul, însă Secretariatul General în cadrul căruia lucrez a rămas un bastion al francofoniei în interiorul Comisiei. Probabil că fără bazele puse în facultate, în ştiinţe politice şi în limba franceză, mi-ar fi fost mult mai greu să mă adaptez".

Marina Elena Tătărâm

Şef de echipă, management de proiecte (EU Bookshop) la Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene
Asistent universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice
SPE, Master Relaţii Internaţionale


„În 1997, la terminarea liceului (tot o clasă de matematică-fizică, însă cu predare intensivă a limbii engleze, la Colegiul Național Sf. Sava din București), după ce
fusesem admisă la Facultatea de Matematică – Informatică a Universităţii Bucureşti, am aflat că puteam să dau concurs de admitere și să mă înscriu (gratuit) la o a doua facultate de stat simultan. M-am îndreptat așadar spre Facultatea de Științe Politice în limba engleză, secție înființată în acel an, pentru gama largă de materii din programă și sistemul inovator de admitere (interviu eliminatoriu de cultură generală și două probe scrise, dintre care una la alegere).
Dincolo de varietatea materiilor, m-a frapat prezența secțiilor cu predare în limbi străine (prima secție de științe politice a fost de altfel cea în limba franceză, anticipând secția cu predare în română; la fel, și matematicile aplicate le-am studiat în engleză – singurele secții de acest tip în București la acea vreme); era aceasta o mărturie în plus pentru deschiderea programatică a FSPUB spre colaborarea cu cele mai performante universități din străinătate, mai ales că la începuturi, în 1991, lipsea până și fondul bibliografic, barem traducerile necenzurate din clasicii științelor politice. De studiile de specialitate autohtone nici nu încăpea vorbă.
M-am simțit solidară din primul moment cu profesorii care își continuă și astăzi formarea și documentarea în fiecare bibliotecă, arhivă și institut de cercetare pe unde îi poartă pașii în țară și în străinătate, dornici şi capabili să ofere realmente studenților și cititorilor lor detalii de ultimă oră în domeniile lor de specializare.
Atât de tare m-a fermecat entuziasmul care respira în facultate, încât deja în primul an de master am candidat pentru un post de preparator. Între timp, mi s-au alăturat și alți colegi de generație, dar și foști studenți.
Actualmente îmi redactez teza de doctorat și lucrez ca funcționar la Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene în Luxemburg, după un alt episod ca traducător la Direcția Generală Traduceri a Comisiei Europene. Și în instituțiile UE am regăsit cu bucurie mulți foști colegi de facultate! Eu una tot între cărți am rămas: coordonez difuzarea gratuită a tuturor publicațiilor oficiale girate de instituțiile, agențiile și organismele Uniunii Europene și recomand cu căldură www.bookshop.europa.eu tuturor cercetătorilor care au nevoie de studii și date comparabile pentru statele membre ale UE, dar și de analize ale politicilor și structurilor Uniunii Europene.
Totodată, rămân un ambasador fidel al Universității și Facultăților care m-au format pentru cel puțin trei meserii (deocamdată).”

Roxana Turtoi

Funcționar, Comisia Europeană [anterior: Consilier parlamentar, Parlamentul European
SPF, Master în Relații Internaționale

„O prezentare personală succintă ar începe așa: mă numesc Roxana Turtoi, sunt din București, am absolvit Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București, locuiesc la Bruxelles de 8 ani, timp în care am lucrat în două instituții europene, Parlamentul European, respectiv Comisia Europeană.

Am optat pentru Științe Politice datorită pasiunii mele pentru istorie; am descoperit, apoi, domenii la fel de interesante precum filosofia sau sociologia politică, iar vechea pasiune s-a transformat într-o specializare pe relații internaționale – prin intermediul Masteratului în Relații Internaționale. Al doilea an de Master l-am petrecut la Université Libre de Bruxelles, unde am beneficiat de o bursă Erasmus pentru un an. Am profitat, astfel, de prezența mea și a instituțiilor în acest oraș și am acționat. Încă dinainte de a ajunge aici, am postulat pentru stagiile oficiale din toate instituțiile (Comisia Europeană, Consiliu, Comitetul Regiunilor), urmând să primesc rezultatele selecției în timpul sejurului Erasmus. Cum toate acestea se petreceau în 2006, când România nu era încă membră UE, iar locurile pentru stagiarii care nu proveneau din statele membre erau destul de limitate, tentativele mele au eșuat. Între timp am făcut două stagii pe lângă două organisme guvernamentale românești la Bruxelles: Centrul Român pentru Informare și Reprezentanța Permanentă pe lângă UE. Ambele stagii au reprezentat o experiență foarte interesantă, creându-mi prima legătură directă cu instituțiile europene.
În ianuarie 2007, România devine stat membru al UE. Ca student Erasmus, aveam foarte mulți colegi care făceau stagii în cabinetele europarlamentarilor conaționali. Cum scopul meu nu fusese încă atins, mi-am zis că trebuie să-mi încerc șansa și aici. De atunci încolo, lucrurile s-au legat: după un stagiu de 5 luni în cabinetul unui europarlamentar român, am găsit un post de asistent în cabinetul altui deputat european, iar după terminarea mandatului, în iunie 2009, am ales să încerc și experiența tehnocrată a Comisiei Europene, care mi s-a părut încă și mai interesantă, pentru că am rămas aici până în prezent. Instituțiile europene reprezintă un punct de atracție pentru toata lumea, însă puțini înțeleg și se regăsesc în mecanismul de funcționare al acestora. Ca absolvent de științe politice, clădirea unei cariere în mediul european a reprezentat combinația excelentă între cunoștințele asimilate în timpul facultății și îndeplinirea sarcinilor instituționale.”